Окръжният съд в Благоевград взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ на сирийски гражданин, издирван с европейска заповед за арест (ЕЗА), съобщиха от съда.
Състав на Окръжния съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград и наложи най-тежката мярка за неотклонение по отношение на гражданин на Сирия, издирван с Европейска заповед за арест, с цел провеждане на наказателно преследване от страна на Федерална република Германия. 
От съда посочват, че 57-годишният М. А. се преследва от немската страна за престъпление „трафик на хора“, като са изброени три отделни престъпни деяния, в които той е замесен, за период от 25 януари 2015 г. до 28 септември 2017 г. В ЕЗА изрично е посочено, че максималното наказание „лишаване от свобода“, което може да бъде наложено на лицето, е десет години, допълват оттам. 
След анализ на материалите по делото, Окръжният съд намери, че е налице надлежно представена ЕЗА от държава – член на ЕС, преведена на български език. 
От съда съобщават, че определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред Апелативен съд – София.