Тридневни празници на слънцето, магическата сила на билките и водата започват утре в етнографския музей на открито "Етър" край Габрово. На 24, 25 и 26 юни в музея посетителите ще могат да преминат през Еньовденския венец, поставен на входа на комплекса, да се включат в играта с награди в играта "По Еньовден с Раздумко", да се научат как се свиват момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила, как се приготвя натурална козметика с билки. На 25 юни са предвидени и фолклорни изпълнения в пространството пред църквата в музея. Това съобщиха от пресцентъра на комплекса "Етър".
Екскурзоводът Веселина Кънчева информира, че утре, през  първия от трите последователни дни, посветени на Еньовденските празници, в музея „Етър“ ще бъде представена детската книга „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Посетителите ще могат да получат автографи от авторите на текста и илюстрациите – Стойка Кайракова и Мария Стоева.
Тази година празникът Еньовден в „Етър“ се отбелязва със събития и ритуали, запазени от миналото, за 30-и път, посочиха от музея. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през този период е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билковата градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.
Първият Еньовден е част от творческия фестивал Еврофест`93, разказа за БТА Румяна Денчева, уредник в музея. През 1996 г., по идея и с лично участие на Емил Елмазов, на поляната на музея е изработено „Слънце“ –  в билкова градина са направени 12 лъча, символизиращи връзката между вселената, природата и човека. По думите на Денчева, през 1997 г. музеят е домакин на Балканския Декамерон, по време на който се дискутира темата за магията на любовта. Участват писатели от различни страни, между които и Йосиф Петров – по това време депутат в Народното събрание. Тогава, омаяни от темата, мястото и времето, очаровани от приема на публиката, хората на словото вдъхновено четат свои творби. През 2007 г. спектакълът „Еньовден“ е представен пред делегация на ЮНЕСКО. 
Черквата „Свето Богоявление“ с килийно училище,  копие на храма в дряновското село Радовци, е открита на Еньовден -  24 юни 2006 г., за да има в комплекса молитвен дом.
Румяна Денчева припомни, че през 2013  и 2015 г. постановката „Нощта срещу Еньовден“ на фолклорния ансамбъл „Сивек“ събира овациите на публиката на вечерните си представления в музея. Спектакълът, проект на сдружението „Фабриката“, ансамбъл „Сивек“ и „Етър“, е обявен за културно събитие на Габрово за 2014 г. Същата година „Еньовден в Етър“ получава специалната награда на журито на ХІ Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново за устойчиво събитие в областта на културния туризъм. 
По думите на Денчева, през 2017 г., на Еньовден, са представени храната Розова зора и напитката Еньова омая, а година по-късно проявите, посветени на Еньовден, започват още на 22 юни с двудневен „Фестивал на фестивалите”, по време на който са направени 19 презентации за празници и фестивали, посветени на храната, състояли се в различни части на България. 
В музея "Етър" от инициативата „Еньовден: билки и баилки“ посетителите научават интересни практики за лечение и коя билка за каква болест се ползва. Билките и баилките са от голямо значение за лечебните практики в миналото, обясняват уредниците. Интерес предизвикват и ритуалите по напяване на момини китки.  От екипа на музея призовават: „Ако не сте омъжена, но го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки“.