Балканска пъстърва беше разселена в планинските реки на територията на Държавното горско стопанство (ДГС)-Сливен, ДГС - Стара река-Кипилово, ДГС-Твърдица, ДГС-Гурково, ДГС-Мъглиж, ДГС-Казанлък и Държавното ловно стопанство Мазалат. Това съобщиха от Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) Сливен.
Зарибяването се извършва при различни условия, които да гарантират най-добри резултати. Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в пъстървовото стопанство „Тошков чарк”. Транспортира се при специални условия, като се осигурява необходимото количество кислород, и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.
Балканската пъстърва е най-ценният и най-бързо изчезващ вид в нашите реки, чието оцеляване, без подпомагане на популацията й, е застрашено, отбелязват от ЮИДП.
При разселването се избират подходящи за целта планински реки – да не пресъхват през най-горещите месеци, да са чисти, богати на кислород, и да осигуряват максимално спокойствие за малките рибки, за да могат да се аклиматизират и да оцелеят. 
Тази седмица, след спирането на поройните дъждове и успокояването на реките, започна кампанията по зарибяването. Предвидени за разселване са общо 70 000 рибки.