Уважаваният варненски художник Васил Василев, признат като един от най-въздействащите колористи в българското пластично изкуство от последните десетилетия, представя самостоятелна изложба в Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” в града, съобщиха организаторите. Откриването на експозицията е тази вечер, а изложбата може да бъде разгледана до 17 юли.
Колекцията представя около двадесет платна-живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през последните две години и непоказвани досега в изложби. Произведенията са предимно среден и малък формат, подхождащ на интимността на един съвременен интериор. Идеята за тази изложба е на уредника в Художествения музей “Георги Велчев” Боян Боев.
Експозицията е любопитна не само със сложния пластичен изказ на Васил Василев, но и с тълкуванията, които предизвиква у зрителите. Сред интригуващите имена на картините са “Плувец и горяща лодка”, която се появява и на плаката на събитието, “Мъж със знаме тегли лодка с жена”, “Мъж търси жена в морето”. 
Изложбата предшества по-голямо представяне на Васил Василев в София през октомври.
Васил Николаев Василев е роден през 1957 г. в село Змейно, община Омуртаг. Завършва специалност "Живопис" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 1982 г. Работи главно живопис, но е активен и като график и скулптор. Творби на автора са притежание на частни колекции в България, Русия, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Холандия, Швейцария, Франция. Василев живее и твори във Варна.