"Еврохолд България" АД, мажоритарен собственик на "Електрохолд" и "Евроинс Иншурънс Груп", получи стабилна перспектива по своя дългосрочен кредитен рейтинг от "Фич рейтингс" (Fitch Ratings), една от трите водещи рейтингови агенции в света. Това съобщиха от "Еврохолд България".
В свое съобщение на 22 юни агенцията потвърждава присъдената от нея оценка на холдинга - "B", като променя перспективата от "негативна" на "стабилна". Стабилната перспектива отразява оценката на агенцията за новата структура на "Еврохолд", както и променения бизнес и финансов профил на компанията след придобиването на активите на чешката енергийна група ЧЕЗ (CEZ) в България. В резултат на придобиването водещото бизнес направление на "Еврохолд" се променя от застраховане към комунални услуги, а енергийната дейност на компанията се очаква да формира по-голямата част от оперативната печалба на холдинга, отбелязва "Фич". 
В новата оценка на агенцията e отразено и намерението на "Еврохолд" да се раздели с продажбите на автомобили и лизинга, което трябва да приключи до края на тази година. В прогнозата си за холдинга "Фич" очаква силен оперативен паричен поток и умерени капиталови разходи, които ще доведат до намаляване на задлъжнялостта на компанията в средносрочен план.