"Предстои да извършим ежегодната профилактика на съоръженията и топлопреносната мрежа. В момента се подготвят графиците за изпълнението на неотложните ремонти в участъците с повишена аварийност. 14 дни преди началото на дейностите ще публикуваме на сайта информация за сроковете на спиране на топлата вода и конкретните квартали от гр. Русе." Коментира изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" инж. Севдалин Желев.

Директорът обясни, че целта на профилактиката е да се ограничи възможността от възникване на аварии през зимата.

"Профилактиката и планираните ремонти задължително се извършват през лятото. Тогава парното е спряно и ние можем да направим огледи на мощностите и топлопреносната мрежа. Целта е да се подготвят съоръженията за повишеното натоварване през зимата." уточни инж. Севдалин Желев.

На въпрос кога се очаква да бъдат включени в експлоатация газовите когенератори, инж. Желев обясни, че проектът трябва да бъде завършен до месеци.

"Ще извършим задължителните тестове и след като установим, че съоръженията са в изправност, ще произвеждаме още по-чиста енергия от природен газ. Целта на инвестицията е подобряването на въздействието върху околната среда. Това е една от големите крачки, които "Топлофикация Русе" предприема за своята трансформация за по-чиста енергия. Тя е в съответствие с изискванията на зелената енергийна политика на Европа." каза инж. Желев.