Австралийската минна индустрия трябва да обмисли създаването на регистър за извършители на сексуален тормоз, за да помогне за възпиране на широкоразпространените случаи на злоупотреби, се казва в доклад на властите на щата Западна Австралия, който посочва случаи на "ужасяващо" и "възмутително" отношение към жени, съобщи Ройтерс.
Щатът Западна Австралия е богат на природни изкопаеми и в него се намира по-голямата част от индустрията за добив на желязна руда. В доклада от разследването на щатските власти се отправят и критики към минни предприятия като Би Ейч Пи (BHP) и "Рио Тинто" (Rio Tinto), обвинявани в пренебрегване на незаконни и престъпни действия.
Публикуването на доклада е резултат от продължило цяла година разследване на опасения за съществуването на отношение на сексизъм и тормоз, които подхраниха миналата година общественото недоволство за условията на работа.
Половината от световния износ на желязна руда идва от Австралия. Жени отдавна се оплакват от сексуален тормоз в отдалечените миньорски лагери.
"Бях шокирана и възмутена далеч отвъд очакванията от дълбочината и мащабите на проблема. Казаха ни, че сексуалният тормоз обикновено се толерира или пренебрегва", заяви председателката на разследващата комисия Либи Метам.
Примери от доклада включват следене, изпращане на неприлични текстови съобщения, искания на сексуални услуги в замяна на постоянна работа и сексуални посегателства.
Според лица, говорили с комисията, извършителите на сериозен тормоз просто сменяли работните си места или отивали на работа в друга компания. Предложеното създаване на регистър на извършители на сексуален тормоз има за цел да попречи на включените в него да получават работа в индустрията. Други предложения включват създаването на форум, на който да се документира преживяното от жертви, компенсации, подобряване на системата за подаване на сигнали за тормоз, по-добро обучение за работниците и мениджърите, подобряване на сигурността и условията в миньорските лагери, както и ограничения върху консумацията на алкохол.