Над 70 души, обвинени в участие в антиправителствени демонстрации в Куба през юли м.г. бяха осъдени на различни срокове затвор, вкл. 18 години. Това обяви снощи кубинската главна прокуратура, цитирана от АФП.
Последните присъди са произнесени от съдилища в Хавана, източния град Сантяго де Куба и западния Матасас. Те са срещу 74 души, обвинени в противодържавна дейност, нарушаване на обществения ред, неподчинение или нападение срещу орган на властта, казаха от прокуратурата. Сред тях 56 души са получили присъди от 10 до 18 години затвор, 18 човека, вкл. 12 непълнолетни, са осъдени на обществено полезен труд. Подсъдимите "са подкопавали конституционния ред и стабилността на нашата социалистическа държава", се казва още в съобщението на главната прокуратура на Острова на свободата.
На 11 и 12 юли 2021 г. хиляди кубинци излизат по улиците на няколко града на страната, като скандират "Гладни сме!", "Свобода!" и "Долу диктатурата!". Един демонстрант е убит, десетки са ранени, а силите на режима извършват 1300 ареста. По данни на организацията "Правосъдие 11 юли" (Justicia 11J) неколкостотин демонстранти още са държани под стража.
Със съобщените вчера нови присъди общият брой на осъдените демонстранти от юли миналата години в Куба възлиза на 488. Някои от тях са с присъди до 25 години затвор, твърдят юристи. 
Кубинското правителството заявява, че тези демонстрации - най-големите от 1959 г. насам - са организирани от Вашингтон. А САЩ, ЕС и правозащитни организации настояват Хавана да освободи всички политически затворници.