Украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви вчера, че е "на 100%" убедена, че на срещата си на върха тази седмица 27-те страни от ЕС ще признаят на Украйна статут на кандидат за членство, предаде АП.
В интервю за агенцията Стефанишина, която отговаря за европейската и евроатлантическата интеграция, казва, че решението може да дойде още в четвъртък в началото на форума. По думите ѝ Нидерландия, Швеция и Дания са били несъгласни да се започват предприсъединителни преговори с Украйна, докато тя води война с Русия, но сега подкрепят идеята. На въпрос доколко е сигурна, че страната ще стане кандидат-член тя отговаря: "Ден преди започването на срещата на върха мога да кажа: 100 процента".
В интервюто Стефанишина изразява мнение, че Украйна може да стане член на ЕС в срок от две до десет години, а не след десетилетия, както предричат някои европейски представители. Според нея Украйна "вече е много интегрирана в ЕС".
Украинският президент Володимир Зеленски също е изразявал подобен оптимизъм. По думите му предоставянето на кандидатски статут е "съдбоносен момент" за страната му, припомни АП.