„Финансирането за устойчиво използване на природните ресурси и енергия (The Sustainable Use of Natural Resources and Energy Finance - SUNREF) Нигерия“ призова производителите да се възползват от предоставяните заеми с едноцифрени лихви. От екипа на инициативата също така посъветваха производителите да използват възможността за техническа помощ, за да преминат към възобновяема енергия за своята дейност, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
В изявление в сряда в Лагос г-н Хавиер Бетанкур, ръководител на екипа на „SUNREF Нигерия“, каза, че възможността е отворена и за други форми на бизнес.
Нигерийската информационна агенция (NAN) припомня, че през 2020 г. „SUNREF“ отвори зелената линия за финансиране на проекти за възобновяема енергия от Френската агенция за развитие (AFD) за разработване на проекти за зелена енергия в Нигерия.
„SUNREF“ разполага с кредитна линия от 70 милиона долара, финансирана от AFD, и седем милиона долара за инвестиционна безвъзмездна помощ, основана на резултатите, предоставена от Доверителния фонд за инфраструктура на Европейския съюз (EU-ITF).
Бетанкур каза, че призивът е особено актуален с оглед на нарастващите цени бензина и дизела, които формират около 40 процента от производствените разходи на производителите в Нигерия.
Той каза, че организации в Нигерия, които кандидатстват преди април 2023 г., може да получат заедно със заема и 10% безвъзмездни инвестиционни грантове.
Бетанкур каза, че инициативата „SUNREF“ се осъществява чрез Асоциацията на производителите на Нигерия (MAN),  атехническа помощ се предоставя от „Winrock International“, подкрепящ всички проекти, финансирани чрез кредитната линия.
„Процесът за кандидатстване е много прост: просто кандидатствайте на нашия уебсайт. След като екипът на „SUNREF Нигерия“ установи, че проектът ви отговаря на условията, той се преглежда от „Access Bank“ или „United Bank of Africa“ (UBA) - нашите банки-партньори - според техните критерии за преглед на кредитния риск. Молбата за заем се одобрява, ако отговаря на критериите“, каза Бетанкур.
Той отбеляза, че много организации са кандидатствали за заема по препоръка на първия бенефициент на инициативата - Бизнес института в Лагос (Lagos Business School - LBS).
Бетанкур каза, че LBS ще получи заем от 140 милиона нигерийски найри чрез „Access Bank“, при девет процента лихва с осемгодишен период на изплащане.
„Заемът включва 10 процента инвестиционен грант. Чрез този заем LBS, водещото бизнес училище в Африка, ще започне соларен проект  с мощност 350KW, който значително ще намали растящите им оперативни разходи за енергия. А също покрият 60 процента от нуждите си от електроенергия“, каза той.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция НАН)