Френските въоръжени сили проведоха изненадващо военно учение в Естония, като спуснаха повече от 100 парашутисти в балтийската страна, която граничи с Русия, съобщи френското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.
Въздушната операция се проведе снощи и "позволи за много кратко време да бъдат спуснати около 100 парашутисти" от 11-та въздушнодесантна бригада на Франция "над зона, охранявана от естонски войници", се казва в изявление на военното ведомство.
Набързо организираното учение в Естония, която е съюзник на НАТО, беше проведено като акт на "стратегическа солидарност" на фона на руската война в Украйна. "Въздушната операция илюстрира способността на френските въоръжени сили да се намесват в извънредни ситуации и да подкрепят съюзническа страна", посочва още министерството.
Франция беше една от първите държави, изпратили свои военни в европейския Източен фланг, след като на 24 февруари Русия нападна Украйна.
В Румъния има около 500 френски военни, част от силите на НАТО за бързо реагиране.  
Миналия месец Франция разположи в Румъния и система за ПВО, като алиансът каза, че тя "може да осигури защитата на силите, които действат в региона".