Изряден платец бил вкаран в истински кошмар от фирма за събиране на дългове заради сума, която не дължи. В.Г. бил многократно бомбардиран с обаждания и подканяния с по-мек и по-твърд тон да си изчисти сметката към „Виваком“ и обясненията му, че не дължи нищо, изобщо не му помогнали. Нещо повече - човекът направил справка в офис на телекома и оттам потвърдили, че няма стари сметки, а и няма как да има, защото винаги е ползвал предплатени услуги. Това обаче не трогнало фирма „С.Г. груп“, която продължавала да си търси посочената още при първото обаждане сума - 97.54 лева. Накрая непрестанно атакуваният мъж решил, че здравето и спокойствието му не струват 100 лева, и дал парите. Твърди обаче, че не е получил нито документ, че се е издължил, нито гаранция, че тормозът няма да продължи. 
Въпреки че капитулирал пред телефонните инквизиции, В.Г. все пак решил да си търси правата и пуснал жалба в Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Желанието му било да разбере на какво основание му се търсят пари и откъде агенцията за събиране на дългове разполага с личния му телефонен номер.
В края на 2012 година, ден след като жалбата постъпила в КЗП, инспектор от комисията направил проверка в магазин на БТК, която е собственик на „Виваком“. В същото време поискал и документи от управителя на „С.Г. груп“ ООД във връзка с казуса на русенеца. В този случай обаче фирмата съвсем не била така активна, дори напротив - поисканите от комисията документи така и не били представени. Заради възпрепятстване на проверката дружеството отнесло акт за 1000 лева, който обжалва пред съда. Районните магистрати потвърдиха санкцията, но тя може да се оспорва и пред Окръжния съд.