Националната конференция „Език свещен“, която се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова, ще даде експертна подкрепа за предложеното от нея създаване на Български национален културен институт. Това съобщиха за БТА от екипа на вицепрезидента. Инициативата ще се проведе в ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ще бъде открита от президента Румен Радев.
При подготовката на форума, който е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина, три групи от водещи специалисти са заседавали по три основни теми.  
Първата тема е свързана с изучаването и преподаването на българския език като втори или чужд. Тя ще бъде представена от доц. д-р Галина Куртева от Нов български университет, председател на Асоциацията на преподавателите по български език като чужд. Панелисти ще бъдат проф. Светозара Халачева и Светла Георгиева.
Обобщението от втората работна група за развитие на българистиката и лекторатите по български език и култура по света ще направи Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката. Панелисти по темата ще са проф. Любка Липчева-Пранджева и проф. Ценка Иванова.
Третата работна група е дискутирала ролята на българския език в културната дипломация и мястото му в концепцията за Български национален културен институт. Обобщение ще направи проф. Любомир Халачев от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, а панелисти ще са проф. Вася Велинова и Снежана Йовева.
Заключителна декларация от националната конференция „Език свещен“ ще бъде представена от член-кореспондент проф. Александър Костов.
Форумът „Език свещен“ си поставя за цел да очертае мястото на българския език в националните културни и образователни политики, както и в публичната дипломация.