София ще е домакин на съвместен Конгрес на Федерацията на европейските адвокатури и Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа. Форумът е на тема "Ролята на адвоката след пандемията 2022 г.: динамика на работа в поляризирани общества, промяната в имиджа на адвоката и еволюция наадвокатската професия", съобщиха организаторите на събитието - Софийската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет.
Събитието е с подкрепата на Френското председателство на Съвета на ЕС.
В четвъртък, 23 юни, започва работната част на конгреса. Предвидени са приветствия на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, председателя на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев, президента на CCBE Джеймс МакГил, президента на FBE Доминик Атиас, френския посланик в София Флоранс Робин и други официални лица.
По време на форума ще бъдат обсъдени общи за европейските адвокатури проблеми. Социалната отговорност на адвокатите и адвокатските дружества и как да бъде съчетано задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона, от една страна, и обществените интереси, от друга, са част от въпросите, които ще бъдат разгледани по време на форума. Тези теми са част от панела за насърчаване на социалната отговорност и противодействие на неправомерни съдебни спорове.
Темата за неправомерни съдебни спорове е свързана със защитата на гражданското общество и на журналистите като важни участници в обществения дебат и в разпространението на информация, мнения и идеи - "как да се противопоставим на злоупотребите със стратегически съдебни процеси, насочени срещу участието на обществеността".
По данни на Съвета на Европа всяка година нараства броят на сигналите за сериозни заплахи за безопасността на журналистите и свободата на медиите в Европа, включително множество случаи на сплашване чрез съд. През 2021 г. в рамките на 12 месеца по проекта за свобода на медиите Media Freedom Rapid Response са документирани 439 сигнала (за 778 лица или субекта, свързани с медиите, които са били обект на атаки) в 24 държави членки, включително посредством стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността.
Целта на дискусията е да бъде потърсен балансът между достъпа до правосъдие и неприкосновеността на личния живот  - от една страна, и защита на свободата на изразяване на мнение и свободата на информация - от друга.Дали адвокатите са готови и използват пълноценно иновациите и дигитализациите в правната работа и предизвикателствата пред традиционните ценности на професията в контекста на все по-масовата дигитализация на правосъдието и обществото като цяло са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени във втория панел на конференцията "Иновация и дигитализация на правната практика".