Директорът на гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура Димитър Цанев е подсъдим за престъпление по служба и с установен от спецкомисията КПУКИ в София конфликт на интереси. Все заради факта, че си определил сам допълнително възнаграждение от 90 лева на месец, които взимал от делегирания бюджет на училището в продължение на 3 години - от 1 януари 2009 г. до 31 януари 2012 година.
Историята излезе от съдебно дело в Русенския окръжен съд, за което 59-годишният Димитър Цанев въобще не се яви. Прокуратурата внесе обвинение срещу него, че в качеството си на длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да си набави противозаконна облага - общо 3274 лева, като се разпоредил да му бъдат изплащани всеки месец по 90 лева над заплатата за странична дейност, която извършвал в училището. Според държавното обвинение страничната дейност се изразявала в извозване на ученици до фирмите, където децата карали учебната си практика с личната кола на директора.
Дори и да е било така, има законов ред, който следва да се спазва и Цанев не е можел еднолично да си „начислява“ допълнително възнаграждение, категорични са от обвинението.
На същото становище се оказва и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която също се е запознала със случая. И с решение от 18 май тази година е установила, че Цанев е допуснал такъв конфликт, взимайки тези допълнителни пари.
От решението на комисията става ясно и че Цанев е бил наказан и дисциплинарно - пак заради проверка след този сигнал. А адвокатката му вчера призна пред съда, че директорът е с последно предупреждение за уволнение.
Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор за това престъпление, но като неосъждан и след като е възстановил парите на училищния бюджет, Цанев ще бъде съден само по административен ред и рискува ако го признаят за виновен, да получи до 5000 лева глоба. Решението на съда ще стане ясно до месец.
Въпреки усилията ни, не можахме да намерим Цанев вчера, за да чуем неговия коментар. От училището обясниха, че директорът е в отпуск.