В Свищов започват честванията, посветени на 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов, съобщиха от пресцентъра на общината.
Програмата запчва в 14:00 часа с ученическо състезание „Какво знаем за проф. Иван Шишманов“. От 17:00 ч. в къща музей „Алеко Константинов“ ще се състои Шишманова вечер и премиерата на книгата „Бащи и синове. Една клонка от свищовския Шишманов род“, с автор доц. Юлия Николова. В разговора ще участват още доц. Елена Гетова от ПУ „Паисий Хилендарски“, Райна Константинова от издателство „Иврай“, София, специалисти от Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“.
В рамките на честванията ще бъдат отбелязани 40 години от създаването на Етнографския музей с експозиция на тема „Съкровищата на Сладкаровата къща“ на 21 юни, в същия ден от 17:30 ч. на камерната сцена в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ ще бъде прожектиран филмът „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“. Общоградското поклонение пред паметника на проф. Иван Шишманов ще се състои в та 22 юни от 19:30 часа. От 20:30 ч. на площад „Алеко“ ще започне концерт-спектакъл „По течението на синия Дунав“ на Държавна опера-Русе.