Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му на президентските избори в Колумбия, предаде Ройтерс.
Петро спечели произведения вчера балотаж срещу Родолфо Ернандес, независим кандидат милионер, и така бе избран за първия президент от левицата в историята на южноамериканската страна. Колумбия традиционно е близък съюзник на Съединените щати и има обтегнати отношения със съседна социалистическа Венецуела.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поздрави за победата бившия партизанин, който обеща дълбоки социални и икономически промени в Колумбия. "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни", каза Блинкън в изявление, разпространено от Държавния департамент.
Изборният резултат очаквано бе приветстван в един глас от латиноамериканската левица, отбелязва Франс прес.
Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства "историческата всенародна победа" на Петро, съобщи ТАСС.
"За тази братска страна настъпват нови времена", изрази задоволство венецуелският президент Николас Мадуро. Той видя в "историческата победа" на бившия партизанин израз на желанието на колумбийския народ "за защита на пътя на демокрацията и мира". 
"Триумфът на Густаво Петро е исторически", каза мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той заяви, че успехът на Петро може да донесе "край на проклятието" за Колумбия, където традиционно управляващите консерватори "винаги са се отличавали с жестокост". 
Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.