Възможно е плановият ремонт на асфалтовата настилка на Дунав мост, който започна в събота и трябва да приключи в неделя, 26 юни, да бъде завършен по-рано от обявения краен срок, ако метеорологичните условия позволяват. Това уверение получи от директора на Областното пътно управление Стамен Савов областният управител Анатоли Станев, който вчера посети граничния пункт и разговаря със Савов и директора на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев за мерките, които се вземат, за да не се утежнява и без това трудната ситуация с трафика по моста.
Заради фрезоването на асфалта се налага движението да се спира за около 15-30 минути заради фрезоването на асфалта. Това донесе неприятни изненади на хора, които пътуват за летището в Букурещ и не са видели предварителните съобщения, че трябва да предвидят повече време, за да пристигнат в нужния час.
Ще се работи само през деня, през нощта движението няма да бъде затваряно.
Ситуацията на Дунав мост стана водеща тема за една от големите румънски телевизии - „Диджи 24“, цитирана от БТА. Директни репортажи разказват на зрителите, че шофьорите на тирове трябва да чакат над 3 часа, за да влязат в България, а „адските опашки“ от камиони достигат до 10 километра - една вече тъжно обичайна за Русе, но явно екзотична за Гюргево гледка. 
Вицепремиерът Сорин Гриндяну съобщи миналата седмица, че е поискал от българските власти да отложат до есента ремонтните дейности на моста Русе-Гюргево, за да не бъде засегнат и без това натовареният пътен трафик през лятото. Изглежда молбата му обаче е била пренебрегната от българската страна, коментира „Диджи 24“, като отбелязва, че освен това работниците ремонтират само през деня.
„В момента трафикът през граничния пункт Гюргево е затруднен“, потвърди Ралука Думитраке, говорител на Граничната полиция в Гюргево.
„Много стрес, нерви... Нормално трябваше да тръгна утре, но тръгнах днес, за да стигна, в понеделник за разтоварване в Атина, в Гърция. Такива са условията. Когато се връщаме обратно, пак така стоим часове наред“, коментира един шофьор на тир.