С чували, здрави платнени чанти, с колички, че дори и с кашони по-голямата част от бедните русенци пренесоха вчера пакета с безплатни храни от втория транш по програма „Благотворителност“ на Европейския съюз. Раздаването на храните започна 10 минути преди обявеното време - в 8.20 часа, а на опашката от сутринта бяха наредени десетки нуждаещите се. Някои от социално слабите предвидливо бяха дошли с коли и товареха спокойно пакетите безплатна храна в тях.
И вчера, както и по време на раздаване на първия транш, екипът на „Утро“ се натъкна на бял мерцедес, в който пред погледите на измъчени възрастни жени и майки с деца, които едва успяваха да повдигнат тежките торби, се побраха няколко чувала, натъпкани с над 200 килограма безплатни хранителни запаси за зимата, отпуснати на четирима души. Това обаче бе друг автомобил, доста по-стар и непретенциозен от предишния, с който ромско семейство бе дошло за помощите.
Този път доста от иначе бедните хора бяха дошли да приберат пакетите с колите си, но ги сполетя неочаквано премеждие - глоби от служители на КООРС. За паркиране или престой на тротоара, което е нарушение, няколко шофьори отнесоха санкция в размер на 30 лева. Появата на общинските контрольори срещна яростна съпротива от страна на един от погазилите закона, който дори демонстративно заяви, че си има пари, но няма да си плати глобата. И санкционираният шофьор, и част от останалите одобрени за помощи кой знае защо яростно обясняваха, че не искат да бъдат снимани.
Иначе първият ден в раздаването на близо 54-килограмовия хранителен пакет премина при добра организация с участието на 12 доброволци от БЧК. Най-солидното количество в помощите е лещата - 12 пакета, както и 11 пакета ориз, 8 - със захар и 7 бутилки олио. Пакетът включва и 5 кг брашно, 2 кг конфитюр, 1.5 кг спагети, 1.5 кг мед, 1 кг картофено пюре, 800 грама макарони, 250 грама кафе и 200 грама бисквити. Всеки одобрен в Русе получи и 8 пакета боб от нова партида, която е дегустирана лично от червенокръстците, за разлика от останалите части на България, където безплатен боб не беше предвиден.
В петък всички бяхме на бобена чорба, за да се уверим в качеството на боба, който раздаваме, обясни директорът на БЧК д-р Руденко Йорданов.
Хората, които не са си взели продуктите от първия транш, имат възможност да го направят и по време на тази кампания, която ще продължи до края на месеца или началото на декември. Предвиждаме в края на транша да направим график и да доставим хранителните запаси до домовете на хората с тежки увреждания, заяви д-р Йорданов.
От вчера започна и зареждането на пакети, които ще бъдат раздадени в община Две могили, а до края на седмицата се очаква помощите да бъдат разпределени и до останалите общини в областта. Досега храните са раздадени в Иваново и Сливо поле. Социално слабите, които получават безплатните продукти в община Русе, са над 4500, а в областта - над 8500.