Парламентът ще изслуша днес министъра на отбраната Драгомир Заков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни т.г., предвижда програмата на Народното събрание за тази седмица.
Изслушването е по предложение на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.
Министерството на отбраната съобщи, че на 8 юни около 19:09 часа малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България и по случая се води разследване. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.
Самолетът-нарушител е следен през цялото време след влизане на територията на страната, каза миналия петък министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента. Той посочи, че е вдигнат и изтребител при много тежки атмосферни условия, с риск за живота на пилота. Дали самолетът-нарушител е шпионски или не, тепърва ще установи разследването, посочи тогава Заков.
На следващия ден в телевизионно интервю, министърът коментира, че най-вероятно се отнася до съвсем тривиален случай.  Той предположи, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите за регистрация в Литва отнемат време, собственикът е решил да си го върне в България, каза Заков. Той съобщи, че не са открити взривоопасни вещества, наркотици или следи от тях. Хората са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват, каза още Заков. 
Депутатите ще разгледат днес и доклади за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. 
В парламентарния контрол от 11:00 часа ще участва вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и министрите Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Божидар Божанов, Александър Николов (в оставка), Драгомир Заков, Николай Събев, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.