Научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хиледарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на Отец Паисий ще бъде открита днес в Банско. 
В панелите ще вземат участие учени и изследователи на живота и делото на Паисий Хилендарски от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Българска академия на науките и учени от университети в Република Гърция, съобщиха от общинския пресцентър. Домакин е читалище „Никола Вапцаров“ Банско. 
Конференцията ще бъде открита днес в 14 часа с приветствия от кмета на община Банско Иван Кадев, Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, проф. д-р Румен Младенов – ректор на Пловдивския университет „Паисий Хиледарски“, заместник-ректорът на висшето училище доц. Надя Чернева и от д-р Петър Граматиков – гл. експерт по религиозните въпроси в дирекция „Социална политика“ към община Пловдив. 
В началото на конференцията ще бъде представен пленарен доклад на проф. д.ф.н. Константиниос Нихоритис, посветен на Св. Паисий Хилендарски и българското Новомъченичество. След дискусия ще бъде представен пленарен доклад на проф. д.ф.н. Диана Иванова от Пловдивския университет „История славянобългарска“ и Паисиевите завети“. 
В рамките на конференцията ще бъде открита изложба „По стъпките и примера на Паисий“ в фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско. 
Научната конференция ще продължи и на 18 юни с представяне на доклади, дискусии и кръгли маси.