„Ние мислехме ученето тук да е подпомагащо, а то се оказа основно“. Това е реплика на една майка, чието дете е ученик в седми клас и се е подготвяло в образователен център „Диалог“ за първите най-важни изпити в живота - изпитите, които отварят входа в желана гимназия. 
„Много родители идваха при нас да ни благодарят за подготовката, която сме дали на децата. И фактът, че тези добри думи ние получаваме сега, преди все още да са известни резултатите от националното външно оценяване, е красноречив - това означава, че хората виждат ефекта от часовете, прекарани от техните синове и дъщери в центъра, и от работата с преподавателите в нашия екип“. Това казва управителят на център „Диалог“ Цветелина Цветанова.
„Благодарение на вас синът ми разбра, че има и друг начин на преподаване, получи увереност
каквато му липсваше в училище“. 
„Заради вас Вики обикна литературата и с удоволствие чете произведенията. Бъдете винаги толкова вдъхновяващи“.
„Синът ми вече е втори на пробната матура. Всичко това - благодарение на вас“.
„Отначало беше респектирана и дори уплашена, сега ви обича колкото мен“. 
Това казват родителите, които изпращат децата си на изпитите от националното външно оценяване относително спокойни - защото знаят, че седмокласниците са добре подготвени, тоест половината работа е свършена - остава спокойствието в деня на теста и, разбира се, мъничко късмет, за да може след 28 юни, когато обявят оценките, 
всички да се поздравят със сбъднати желания
За да се стигне дотук обаче, е изминат сериозен път, изпълнен с работа. Четири са преподавателките в центъра, които подготвят седмокласниците за изпитанието по български език и литература. 
Това са Йорданка Цанкова и Галя Гиндянова от Европейското училище и Доротея Александрова и самата Цветелина Цветанова от Математическата гимназия. 
По математика работата е поверена на Гергана Кръстева от Дойче шуле. 
А за отличното представяне на зрелостните изпити на дванадесетокласниците помага литераторът, известен и със своите изследователски и литературоведски интереси Иво Братанов от училище „Христо Ботев“. 
В екипа на центъра се вписват и Петя Великова, която готви ученици по немски език за Гьоте сертификат, и Даниела Станева, която към множеството си награди прибави и титлата Учител на годината.
„Колегите са в топ листата на най-авторитетните преподаватели в Русе
а и не само“, обяснява Цветанова. И добавя: „Аз им благодаря, че са се съгласили да работят с децата в „Диалог“, като при това го правят сърцато и всеотдайно, така че дори и деца, които по една или друга причина изпитват неприязън или притеснение от часовете по литература или по математика, да преодолеят това и да придобият солидни знания и увереност“.  
Тазгодишният випуск на седмокласниците е супертежък, може би това е най-трудният за последните години, уточнява Цветелина Цветанова. Това са децата, които от пети клас досега преминаха през етапа на прогимназиалното обучение от години в екстремалните условия на пандемията от Ковид-19. От пети клас те се обучават онлайн и, в общи линии, така преминаха трите последователни години до завършването на седми клас. Няма толкова пострадал випуск нито преди тях, нито след тях, убедена е преподавателката, като обяснява, че става дума най-вече за загуба на мотивация и трудови навици. За времето на пандемията, когато те си останаха у дома за твърде продължително време, свикнаха, че в час могат и да си поиграят, могат дори да си полегнат, загубиха онези навици, които ритмично се следват в обучението в училище, пояснява тя. За учителите в клас, а също и в център „Диалог“, е било достатъчно трудно да върнат учениците към обичайния процес на учене. И затова също ни радват мненията на родителите - те очевидно забелязват разликата в поведението на децата си, което явно е в полза на отговорността. 
В „Диалог“ също трепетно 
очакват резултатите от двата изпита от националното външно оценяване
като се надяват, че за поредна година ще имат повод да се радват и да се гордеят. През миналата, а и в предишните години, една трета от общия брой на учениците, подготвени в центъра, са отличници с 90 и повече точки. Останалите са с резултати около 70 точки. По традиция децата ще се разделят с „Диалог“ през юли на специално тържество с традиционната ефектна торта, на което ще получат и грамоти. 
Всъщност „раздялата“ е също относително понятие. Дали се обаждат бившите възпитаници, питам Цветелина Цветанова. А, не се обаждат - направо идват! - възкликва тя. Те вече са гимназисти в 8, 9 и 10 клас, но изпитват някаква носталгия, често признават, че искат просто „да постоят тук“. 
За времето от създаването на центъра тук са затвърдили и разширили познанията си и са придобили самочувствие около 600 русенчета от различни училища. Отличните резултати са запазена марка за „Диалог“ и за изключително квалифицираните и всеотдайни преподаватели от екипа. Вероятно затова и интересът на родителите е голям. Записването започва обичайно през януари, но продължава и в момента, то може да стане на телефон 0888 411 776.