Едно от най-апетитните събития в програмата на поредното издание на традиционно русенско изложение „Уикенд туризъм“ ще бъде участието на прочутия шеф Иван Звездев. Днес той ще представи на централния площад русенски и дунавски вкусни изкушения, които посетителите на изложението ще могат да опитат. 
Подготовката за демонстрацията обаче започнаха още вчера - за свои помощници шеф Звездев избра учениците от паралелки по готварство и кетъринг от Професиоанлната гимназия по туризъм.
„Този път ще поглезим русенци с рибена чорба по оригинална рецепта от село Сандрово и с дунавска лятна лютика от Плевенско“, разказа за „Утро“ Иван Звездев.
„В чорбата ще доминират сом и други дунавски риби, които вчера бяха почистени, транжирани и обработени от ученици от 9 Г, 11 А и 11 Г клас“, обясни шеф Петър Атанасов, който е и преподавател в Гимназията по туризъм. 
„Другото ястие се нарича по-точно сиренява лютика, то включва патладжан и пиперки, като накрая се добавя и сирене - това наистина е чудно лятно ядене, особено когато е придружено с комат домашно изпечен хляб“, добави Звездев. 
Освен това бъдещите кулинарни майстори от русенското средно училище вчера подготвиха и своето участие на специалния щанд на изложението. Под ръководството на шеф Атанасов те свещенодействаха над изработката на хрупкаво хлебче с печено пиле и бобен пастет и на туршия от лук и майонеза от български трюфел. 
„Много им се радвам на младежите“, каза Иван Звездев, който е вече стар приятел на гимназията. „Прави ми впечатление, че тази година учениците са невероятни мераклии, ние с Петър се поувлякохме и забравихме да дадем почивка - но никой от момичетата и момчетата не поиска пауза, нито пък показаха отегчение, само когато се сетихме да обявих междучасие, се чу облекчена въздишка. Ако навсякъде се подготвяха такива колеги, можехме да сме сигурни, че бъдещето на кулинарията и туризма е гарантирано. В Русе и Варна са най-силните готвачи и ресторанти - за съжаление, русенските не са толкова добре платени, колкото другаде“, шеф Звездев. А шеф Атанасов припомни, че само в екипа на именития кулинарен маестро Андре Токев шестима души са възпитаници на русенската Гимназия по туризъм.