Националният военен университет ще чества днес 20 години от създаването си. Преди двадесет години с решение на 39-ото Обикновено народно събрание от 14 юни 2002 г. трите военни училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия са преобразувани в Национален военен университет “Васил Левски”, съобщиха от висшето училище.
Тържествата ще започнат днес в 11:00 часа на плаца на университета. По време на официалната част ще бъдат връчени грамоти за принос към Военния университет. В този ден и курсант старшина Мадлен Пенева ще получи Академичната награда на община Велико Търново. Ще бъдат наградени и курсантите от Отбора по специализиран ръкопашен бой, които участваха в „България търси талант“. Ще бъде открита и площадка за стрийт фитнес.
Създаването на Националния военен университет е част от стратегията „България 2001” и част от Концепцията за подготовка на кадри за нуждите на отбраната. Тази концепция е първият документ, в който са залегнали основните положения за обучението, квалификацията и професионалната подготовка на всички категории военнослужещи – наборни, кадрови и запасни. 
В изпълнение на тази задача в началото на 2001 година в Генералния щаб на Българската армия е изработен проект за Национално висше военно училище, който е внесен в Националната агенция за оценяване и акредитация. Агенцията дава своето положително становище и предложение за преименуване на училището в университет. На 14 юни 2002 година депутатите приемат решението за преобразуване на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски”, Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов” и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Национален военен университет „Васил Левски“.
Първият началник на Националния военен университет е бригаден генерал Ангел Златилов, назначен с Указ на президента на Република България. След него Националният военен университет (НВУ) е управляван от още шестима военнослужещи - бригаден генерал Георги Георгиев, бригаден генерал Цветан Харизанов, полковник Христо Атанасов, бригаден генерал Стефан Янев, бригаден генерал Тодор Дочев, бригаден генерал Пламен Богданов. Понастоящем началник на НВУ “Васил Левски“ е бригаден генерал Иван Маламов.
На 18 април 2019 година Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Решението влиза в сила на 1 януари 2020 г., припомнят от Висшето училище.
Очаква се в тържеството да се включат премиерът Кирил Петков, министри, депутати, представители на институции.