Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия и Израел през идния месец и Белият дом възнамерява да обяви пътуването тази седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с плановете.
Според източника по време на своето посещение в Саудитска Арабия Байдън би могъл да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Белият дом казва, че Байдън смята престолонаследника за "парий" заради неговата роля в убийството на журналиста от "Вашингтон пост" и негов политически опонент Джамал Хашоги в Турция през 2018 година. Убийството на Хашоги помрачи образа на принц Мохамед бин Салман като реформатор. Правителството на Саудитска Арабия отрича той да има някаква връзка с него.
Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ потвърди, че се планира пътуване на Байдън до Израел и Саудитска Арабия. "Ниене разполагаме с допълнителни подробности за пътуването, но ще ги съобщим веднага щом ги имаме", каза говорителят.
Целта на посещението би била заздравяване на връзките със Саудитска Арабия в момент, когато Байдън се опитва да намери начин да намали цените на бензина в САЩ, посочва Ройтерс.