Френският президент Еманюел Макрон увери Киев, че страната му ще достави още тежки оръжия на Украйна, за да се защитава от Русия, предаде ДПА, като се позова на френското президентство.
В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски Макрон изтъкна, че Франция е на страната на Украйна, съобщи снощи Елисейският дворец. Двамата лидери са обсъдили също нуждите на Киев от военно оборудване, политическа и финансова подкрепа и хуманитарна помощ.
Франция вече достави на Украйна гаубици "Сезар" и обучи във Франция украински войници как да ги използват. "Сезар" са155-милиметрови самоходни гаубиците, способни да поразяват прецизно мишени на разстояние до 40 километра. Париж изпрати на Киев и няколко противотанкови ракети "Милан". 
При посещение в Киев в края на май новият външен министър на Франция Катрин Колона обяви, че предстои да бъде даден "конкретен отговор" на искането на Украйна да й бъдат доставени по-тежки оръжия.
Френското президентство отбеляза, че Макрон и Зеленски са се договорили да продължат да поддържат контакт, особено във връзка с кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз - тема, която предстои да бъде обсъдена на Европейския съвет на 23 и 24 юни.