Утвърдени русенски звезди излизат на сцена заедно с млади певчески надежди в неделя, 12 юни, на сцената в Голямата зала на Доходното здание. Тогава е премиерата на „Рицарски поход“ - опера с деца, а не детска опера, казват замесените в това невероятно поредно музикално приключение на Държавна опера Русе.
„Както операта ни се възражда за живот, така се възражда за втори живот и Русенската детска опера“, каза оперният шеф Пламен Бейков, който е и режисьор на постановката. Инициативата, започната от Роси Миновска и Илия Деведжиев, заедно с хормайстора Свилен Димитров и корепетиторката Божена Петрова, има биография от седем заглавия, стотици питомци и хиляди зрители през годините.
Голяма част от децата откликват и сега на поканата на Свилен Димитров да се впуснат в новото, сложно приключение, наречено „Рицарски поход“. Работата с най-малките започва още в началото на тази година.
„Свилен е истински будител, защото месеци наред работи безвъзмездно с децата, за да ги подготви за сложните роли“, каза Божена Петрова.
„Приех поканата да правя сценографията и костюмите, защото ми допадна историята за походи и пътешествия в един свят, в който всички сме мигранти“, сподели художничката Еслица Попова.
Тя увлича децата да дават идеи и да участват в правенето на костюмите и сценографията - така, както е работила и в други проекти. 
Съвременният американски композитор Карл Волрат пише „The Quest“ през 60-те години на ХХ век. Сто преподаватели и ученици от Училището по музика и опера на Университета в Талахаси, Флорида, участват в премиерата. 56 години по-късно заглавието оживява в Русе. Сюжетът е свързан с митичните детски кръстоносни походи, но вплита въпроси на вярата, изпитанията, алчността и прошката.
В главната роля на Никълъс се изявява 12-годишният Мартин Цанев. Баритонът Добромир Момеков е Бащата, който влиза в ключови музикални дуети с тенора Борис Луков в ролята на Свещеника.
Участват 30 хористи и солисти на Русенска детска опера, четирима певци от оперния състав, артисти от балета.
„Операта е изключително сложна, на изпълнителите и на оркестъра не са спестени никакви президвикателства, дори на децата изпълнители“, подчерта диригентът Димитър Косев. „Цялото светоусещане на историята е невероятно, защото предава детското възприятие на света и ценностите. Надявам се чрез тази опера и ние, музикантите, и зрителите, да се върнем в детството на чистотата“, каза още маестро Косев.
Откровени артисти на сцената, които преживяват жестовете, свързани с християнската вяра. Вживяват се така, че стават затрогващи. За пръв път виждам толкова възпитани деца, които отговорно се отнасят към предизвикателството. С тези определения по-големите артисти не скриваха възхищението си към своите по-малки колеги на пресконференцията вчера, чието място не беше избрано случайно. В конферентната зала към Католическата църква „Свети Павел от Кръста“ като жест на любопитство и подкрепа за проекта дойдоха и монсеньор Страхил Каваленов, и отец Валтер Горра.