Русенският оръжеен завод „Дунарит“ отново стана мишена на руската пропаганда. От вчера в руските сайтове се разпространява снимка на произведен в Русе минометен снаряд. Прокремълските източници твърдят, че руските войски са били обстреляни с тези муниции в Николаевска област на Украйна.
„Произведени в български завод снаряди летят по нашите позиции“, „Мини от братушките“, нагнетяват напрежение руските източници. И макар че достоверността на снимката не е потвърдена отникъде, тези вопли събират множество коментари. Всъщност на фотографията ясно се вижда годината на производство, която е 2020 г. Така че този снаряд е слязъл от конвейра много преди да избухне войната в Украйна.
А „Дунарит“ продава и само гилзи - обичайна пректика в оръжейния бранш, така че е напълно възможно да е произведен на съвсем друго място.
Това не е първият път, в който името на „Дунарит“ се замесва в информационната война, която у нас се води едва ли не по-ожесточено отколкото горещата война в Украйна. Преди месец и половина лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов убеждаваше, че пред завода чакала опашка от украински тирове, които изнасяли тротил за Киев. Тогава проверка показа, че такива камиони няма.
Но дори снимката да е съвсем истинска, наличието на произведен в Русе снаряд на бойното поле няма да е нито нещо много изненадващо, нито пък нещо нередно. Работата на оръжеен завод като „Дунарит“ е да произвежда боеприпаси и да ги продава на този, който плаща за тях и не присъства в някакви забранителни списъци. Вече всички са наясно, че макар България не окадва военна помощ на Украйна, такава достига до нея с посредничеството на други държави от НАТО. Все пак морално е да се помага на държава, която защитава свободата, земята и независимостта си, отколкото на агресора.