Високите цени на традиционната енергия може да направят това, което последните няколко правителства не можаха или не поискаха - да доведат до рязко увеличаване на производството на ток от възобновяеми източници и това да остлаби зависимостта от газ и петрол.
Засилен е интересът към изграждане на малки фотоволтаични системи на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе, която обхваща също областите Разград и Търговище. Това съобщи директорът на РИОСВ Цонка Христова на пресконференция по повод Световния ден на околната среда 5 юни. 
Седмично в екоинспекцията постъпват по пет-шест уведомления за изграждане на фотоволтаични системи с мощност до 30 киловата. Инвеститор е проявил интерес и към изграждане на ветрогенераторен парк, а друг, както“Утро“ вече писа, предвижда фотоволтаична централа на 2000 дка в Двемогилско.
Инспекцията е извършила 376 проверки от планираните за годината 862 в трите области, които контролира. Дадени са 225 предписания и са съставени 47 акта. Издадени са 15 наказателни постановления на стойност 24 000 лева, а наложените текущи месечни санкции за на стойност 177 240 лева.
Предприехме мерки за повишаване на събираемостта на сумите по наложени санкции. Подписани са 15 споразумения за събиране на глоби на обща стойност 11 200 лева от началото на годината. Това позволява на нарушителите да заплащат 70% от наложените санкции. Освен че се повишава събираемостта, подходът елиминира обжалването на наложените наказания, подчерта инж. Христова.
Отнето е разрешителното за претопяване на скрап на „Сид Грийн“ ЕООД, известна с леярната си в Източна промишлена зона и управлявана от испанския гражданин Карлос Сид Абароа.
В рамките на 3 години юридическото лице е наказвано два пъти, с влезли в сила 2 наказателни постановления, което прави  невъзможно неговата дейност, защото дори и да използват закупени заготовки, те генерират отпадъци, с които не могат да се разпореждат, посочи инж. Христова. 
По отношение на една от наболелите теми в града, директорът на РИОСВ коментира, че проблем за Русе не е толкова въздухът, колкото опасните отпадъци. Има два терена, които трябва да бъдат почистени, като екоинспекцията работи в тази насока.
Представителите на неправителствения сектор в Русе бяха определени като „чувствителни“ от Цонка Христова, която подчерата ролята на диалога за решаване на екологичните проблеми на града.
 Впрочем, в тази връзка бе съобщена колкото любопитна, толкова и важна новина по отношение на „Ленамар“ /“Монтюпе“/. 
„Те преминават към друг начин на производство. Досега са работили с полимерни смоли, а сега преминават към органични във всички леарни в предприятието. Изискването е на „Мерцедес“. Те им го налагат, тъй като ние не можахме“, обясни Цонка Христова.
Това означава, че зловоннине емисии с дъх на бакелит във въздуха може да изчезнат или поне чувствително да намалеят и отговорността за тях ще трябва да се търси другаде.