Певчески групи, танцови и самодейни състави, солисти, инструменталисти и народни читалища от страната ще участват в третото издание на фолклорния фестивал „Шумла“, който ще се състои от 17 до 19 юни край паметника „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато. Това съобщи на пресконференция Ивайло Ценев, главен експерт „Публични прояви и атракции“ в общинската администрация. 
Освен фолклорната програма, във втория ден на фестивала ще има и кулинарна изложба. Посетителите ще имат възможност да опита вкуса на традиционни български ястия и разнообразни храни. Представяне на занаяти и на носии от различни фолклорни области на страната, както и забавления за децата са друга част от акцентите в съпътстващата програма, бе съобщено на пресконференцията. 
Фестивалът ще бъде открит на 17 юни, от 19.00 часа, след което започва концерт с участието на гайдарския оркестър към СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, на кукерска група „Арапи“ в квартал „Макак“ в областния град, на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“ и на певицата Цветелина. 
Тридневният фолклорен фестивал ще бъде закрит на 19 юни с урок по танци. Шуменци и гостите на града ще могат да си припомнят стъпките на най-обичаните български народни хора на поляните до паметника между 10.00 и 11.00 часа. След това започва финалния концерт на фестивала, с участието на шуменските ансамбли „Звънче“ и „Мадара“, допълни Ценев.