Израелското многопартийно правителство загуби ключово гласуване в парламента, предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че това е намалило още повече шансовете за продължително просъществуване на управляващата коалиция, която се състои от цели осем формации.
Гласуването бе за това дали израелското законодателство да се прилага за еврейските заселници в окупираните палестински територии. Съответният закон датира от 1967 г., когато Израел превзе по време на Шестдневната война Западния бряг на река Йордан, Източен Ерусалим и ивицата Газа (от която впоследствие се изтегли). Предвидено е обаче той да бъде подновяван на всеки пет години.
Законът бе подкрепен от 52 депутати, но 58 техни колеги гласуваха против. Това означава, че действието му ще изтече в края на този месец.
Израелският министър на правосъдието Гидеон Саар по-рано предупреди, че гласуването може да е ключов тест за правителството.
Кабинетът вече загуби своето мнозинство от 61 места в 120-членния парламент през април, когато един депутат напусна управляващата коалиция, включваща и арабска партия.
В. "Таймс ъв Израел" писа, че ако законът бъде отменен, то престъпници ще може да бягат на Западния бряг без страх от преследване. Еврейските заселници на окупираната палестинска територия пък ще се окажат с неясен правен статут що се отнася до плащането на данъци и здравните застраховки.