Бъдещето на Европейския съюз ще бъде обсъдено днес на конференция в Босилеград, Сърбия. Форумът е двадесет и третата дискусия, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в рамките на инициативата ѝ "Български гласове за Европа". 
Конференцията ще се състои в Националния пресклуб на БТА в Босилеград от 10:00 до 12:00 часа местно време (11:00 – 13:00 часа българско време).
Събитието е част от дебатите на Конференцията за бъдещето на Европа, а с инициативата си БТА се стреми да събере повече идеи, мнения и очаквания за това какъв да бъде Европейският съюз през 2050 г. - каква да бъде ролята му, какви лидери са му нужни, за да отговори на предизвикателствата на днешното време, накъде, кога и как да се разширява.
С инициативата, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент, БТА търси гласовете на българите в страната, както и на тези, които са извън пределите на България.
На форума ще бъде обсъждана и европейската интеграция на Западните Балкани.
"Мястото на Сърбия и всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз, колкото се може по-бързо. Но европейската интеграция е двупосочна улица. Страната кандидат трябва да преодолее инерцията от югославското минало е да е готова историческото помирение да стане факт", каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев, който ще участва в дискусията.
Конференцията ще открият вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатът Андрей Ковачев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Димитър Василев - дипломат от посолството на България в Република Сърбия.
Специален акцент на форума в Босилеград са гласовете на представителите на българската общност в Сърбия.
Това е третото събитие, което БТА организира извън пределите на страната. На 19 април такава среща беше осъществена в Тараклия, Република Молдова, а на 27 май – в Скопие, Република Северна Македония.
БТА ще излъчи дискусията в социалните си мрежи - Фейсбук  и Ютуб. 
За повече информация следете сайта "Български гласове за Европа".