Председателят на южнокорейската управляваща партия Народна сила Ли Джун-сок посети Киев и обсъди възможности за сътрудничество при възстановяването на града, съобщи във Фейсбук украинският губернатор на Киевска област Олексий Кулеба, цитиран от Йонхап.
"Днес парламентарна делегация на Република Корея, водена от Ли Джун-сок, лидерът на управляващата партия Народна сила, направи официално посещение в Киевска област", се казва в поста на Кулеба, придружен от снимки на вчерашното посещение. Губернаторът добави, че делегацията е посетила гробовете на загинали в Буча цивилни и е разгледала разрушени жилищни квартали в Ирпин.
Двете страни са обсъдили и въпроси, свързани със сътрудничеството, както и съвместни проекти за възстановяване на Киев след руското нашествие, добави Кулеба, като изрази благодарност за подкрепата.
Ли замина за Украйна в петък, начело на делегацията от около 10 души, включваща депутати. Преди отпътуването си той се срещна с украинския посланик в Южна Корея Дмитро Пономаренко и заяви, че делегацията ще проучи ситуацията на място и ще докладва своите констатации на президента Юн Сук-йол.
Очаква се по време на престоя си делегацията да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски.
В събота Ли и водената от него делегация се срещнаха с представители на местни неправителствени организации в западния украински град Лвов и обсъдиха начини за подпомагане на бежанците от войната.