Дългогодишният зам.-председател на областната организация на ВМРО-БНД и бивш областен управител на Русе Галин Григоров бе избран единодушно за председател на областния комитет на партията на извънредна областна конференция в събота. Изборът се наложи заради овакантяването на поста от Искрен Веселинов, избран за един от тримата съпредседатели на националното ръководство на партията. Бившият депутат Веселинов е един от най-дълго оглавявалите регионална структура на партията в цялата страна - близо четвърт век.
 Заместник на Григоров ще бъде Нина Крушева, а секретар - най-младият общински съветник в Русе Траян Тотев.
Ръководството ще работи в този състав до провеждане на редовна областна конференция. 
Гости на конференцията бяха тримата съпредседатели на ВМРО Искрен Веселинов, Ангел Джамбазки и Александър Сиди, които дадоха съвместна пресконференция. 
Властта е неспособна да управлява, а Народното събрание не работи, заяви Искрен Веселинов.
„Необходима е подготовка за избори, но за Велико народно събрание“, каза Веселинов и допълни, че ВМРО подготвя проект за промяна на Конституцията. Според него, броят на депутатите в Народното събрание трябва да бъде намален, правомощията на президента - увеличени, прокуратурата да бъде изведена от съдебната система и да се използват по-активно референдумите. 
Централната тема на брифинга беше запалването на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, Северна Македония.
„Това е атентат срещу българската идея. Това е враждебен акт“, каза евродепутатът Ангел Джамбазки. 
Според него политиката на омраза, на насилие, на палеж срещу българите в Северна Македония е „държавна практика“. Това не е дело на някой, който случайно е решил да подпали този клуб. 
„Настояваме всякакви разговори със Северна Македония и с нейните официални представители да бъдат прекратени дотогава, докато подбудителите, извършителите и техните помагачи бъдат установени, изправени пред съда и наказани. Северна Македония не само че не трябва да бъде член на Европейския съюз, но и на каквато и да е друга международна организация“, заяви Джамбазки. 
По неговите думи, хората в Северна Македония, които се определят като българи, са притеснени и уплашени за себе си и за своите семейства.
Като български представител в Европейския парламент той каза, че ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.