Фирмата за производство на опаковки от картон и велпапе „Унипак-В“ е виновна за оцветяване на Русенски Лом в синьо. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ след съвместна проверка с ВиК, предивзикана от нов залп сигнали за неестествени цветове в преминаващата през Западтата промишлена зона река.
„На територията на „Унипак-В“ ЕООД са проверени шахти от площадковата канализация, при което е установено, че дружеството е допуснало заустване на оцветени производствени отпадъчни води в градски канализационен колектор „Трети март“. С това дружеството е нарушило задължителното предписание, дадено при предишна проверка, да не изпуска непречистени отпадъчни води и/или отпадъчни води и продукти, различни от регламентираните в градската канализационна мрежа. За допуснатото нарушение срещу „Унипак-В“ ЕООД ще бъдат предприети администартивно-наказателни мерки“, съобщиха от РИОСВ. 
Фирмата вече е наказвана за същото провинение, но не личи, че ефектът на санкциите е такъв, какъвто очакват институциите и гражданите.