До края  на годината издателство от Масачузетс, САЩ, ще издаде сборник с фентъзи разкази, в който ще има и творба на българския писател Никола Чалъков – разказът му „Изгнаникът” от излязлата през 2021 г. книга „Кръгът на лунната светлина” (изд. „Парадокс”). Това съобщи авторът на среща с читатели в рамките на пролетния „Панаир на книгата” в София.
Същото американско издателство ще издаде и познатия на любителите на жанра фентъзи роман на Чалъков „Изпитанието на Розара“, преведен и адаптиран на  английски от самия автор.            
Никола Чалъков е писател и преводач с английски и френски език. Той е роден в София през 1981 г. Завършил е английска и френска филология в НБУ, магистър е по американистика и британистика. Магистър е и по национална сигурност от Академията на МВР. Автор е на фентъзи романа „Изпитанието на Розара“ (2019, издателство „Парадокс”) и на сборника с фентъзи разкази „Кръгът на лунната светлина” („Парадокс”, 2021). Разказите надграждат идеите на романа, едни и същи герои обитават света на „Изпитанието на Розара“ и  „Кръгът на лунната светлина” - обаятелни и плътни персонажи, които се различават от нас само по това, че владеят изкуството на магията.
„Фентъзи светът е колкото далече, толкова и близо до нашия – и там, и тук се сблъскваме в едни и същи проблеми, които изискват морален избор” – каза на срещата с читателите Чалъков.
Негов разказ, но издържан в стила на готик хорър жанра, предстои да излезе и в български хорър сборник с разкази, съобщиха от издателство "Парадокс".