Регионът на Казанлък се развива с много бързи темпове през последните години, каза в интервю за БТА заместник-кметът по проекти с външно финансиране и образование Лилия Цонкова. Тя посочи, че екипът на Община Казанлък е напълно готов с най-важния документ съгласно Закона за регионалното развитие – План за интегрирано развитие, на база на който е заложена визията за общината за следващите седем години с конкретни приоритети и проекти.
„Едни от основните приоритети са културата и туризмът, като планът е да развиваме този отрасъл и да надграждаме това, което сме постигнали до момента“, обясни Цонкова. Тя напомни, че на територията на общината са реализирани много мащабни проекти за социализация на долината на тракийските гробници. Предвижда се социализацията, възстановяването и подобряването на достъпа до монумента Бузлуджа, коментира Цонкова. Според нея с помощта на Областна администрация – Стара Загора, екипът на Община Казанлък би могъл да направи паметника достъпен за туристи и да го включи в настоящите туристически маршрути и пакети.
Планът за интегрирано развитие включва също инвестиции в разработването на язовир Копринка със създаване на транспортна инфраструктура, велоалеи и пешеходни маршрути, създаване на къмпинг зона, атракциони и облагородяване на плажната ивица.
Лилия Цонкова разказа, че предстои завършване на проекта „Светът на траките“, в който е включена социализация и реставрация на гробницата Оструша. Тя ще бъде отворена за достъп, а по този проект е изградена и най-дългата велоалея – почти седем километра, уточни Лилия Цонкова. Заместник-кметът обясни, че предстои да се изгради и туристически комплекс, като идеята е свързването на всички тракийски гробници в едно цяло. „Комплексът ще бъде като портал към долината и нейните богатства“, посочи Цонкова. Строежът му вече е започнал и се очаква още в началото на следващата година да започне да функционира.
По думите на Лилия Цонкова крайната цел е обединяването на туристическите забележителности в един цялостен туристически продукт, който да спомогне развитието на този ключов за региона отрасъл.
Друг акцент в плана за регионалното развитие на община Казанлък е инвестиции и надграждане на постигнатото по отношение на транспорта. Цонкова напомни, че в Казанлък са закупени електробуси и е въведен изцяло екологичен градски транспорт. Планирано е това да се случи и в междуселищния транспорт. Очаква се да бъде подобрена пътната мрежа, както и да бъдат изградени нови велоалеи, коментира тя. 
Планът за интегрирано развитие включва още подобряване на образователната инфраструктура – както изграждане на нови корпуси и физкултурни салони в определени учебни заведения, така и ремонтни дейности, ново оборудване и подобряване на условията в сградите и дворните пространства. По думите на Цонкова приоритет е и довършване на Академията за таланти в село Розово. 
„Ще търсим инвестиции в сферата на екологията, продължаваме да надграждаме канализационната мрежа на град Крън. Подали сме проект за водопровода на град Шипка, имаме готов такъв и за село Енина“, коментира Цонкова. Според нея водопроводът и канализацията на населените места е проблем на национално ниво, а финансирането е изключително недостатъчно. Тя изрази надежда в новия програмен период Общината да успее да привлече максимален обем инвестиции за подобряване на структурата на ВиК. Сред приоритетите са градската среда и спортната инфраструктура, посочи заместник-кметът.
При осъществяване на един европейски проект първата стъпка е да проучиш какви са потребностите, обясни тя. „Администрацията в Казанлък винаги е работила много близко до гражданите, имаме комуникация с тях, знаем какви са нуждите. Стараем се да приоритизираме нещата и се опитваме да започнем там, където има най-голяма нужда“, коментира Цонкова. По думите и финансирането е лимитирано, а нуждите в България са твърде големи.
През последните години Казанлък се развива доста динамично на фона на много други населени места със същата големина, смята заместник-кметът. Според нея това не се дължи само на дейността на администрацията, а и на икономиката, която също се развива с много добри темпове. „Техническият колеж, който създадохме преди години, доброто партньорство между образованието и бизнеса допринасят много за сериозния регионален растеж“, отбеляза тя. Цонкова подчерта, че професионалното образование в града е на изключително високо ниво. По думите й много полезно за региона е, че голяма част от учебните заведения имат разработени партньорски отношения с местния бизнес. Лилия Цонкова допълни, че от администрацията винаги са работили в посока на развитието на този процес.
Регионалното развитие и икономиката ще бъдат във фокуса на дискусия, която БТА организира в пресклуба си в Казанлък на 4 юни т.г. от 10:00 часа. Лилия Цонкова ще бъде един от участниците във форума. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията може да бъде проследена на живо в YouTube – канала и във фейсбук страницата на БТА. Дискусията може да се проследи на живо във Фейсбук - и YouTube .