Управляващата партия спечели съкрушителна победа на местните избори в Южна Корея, според официални резултати, цитирани от Франс прес.
Партията на народната власт на новоизбрания президент Юн Сук-йол спечели 12 от 17-те най-важни поста на изборите за кметове и губернатори на провинции.
Сегашният кмет на столицата Сеул и кметът на втория по големина град в страната, Пусан, членове на ПНВ, запазиха местата си, със съответно 59% и 66,4% от гласовете.
Юн Сук-йол се самоопределя като антифеминист. Той е новак в политиката, но през март спечели президентските избори с преднина от 0,7% срещу левия си съперник - най-малката преднина в историята на страната.
Юн благодари на южнокорейците за успеха на тези избори. "Искам да смятам избори като проява на волята на народа за рестартиране на икономиката и вземането на повече мерки за средствата за препитания на населението", добави говорител на новоизбрания президент.
Общественото мнение обърна гръб на бившия председател на Демократическата партия (ДП) Мун Дже-ин и неговата администрация, обвинени за покачването на цените на жилищата в Сеул, които скочиха с близо 120% по време на неговия мандат. Партията му, която спечели 14 кметски и губернаторски поста на последните избори през 2018 г., този път спечели само пет ключови поста.