Поредните сигнали за разноцветни води в Русенски Лом проверяваха вчера ВиК, РИОСВ и Басейнова дирекция. Новите залпови замърсявания са започнали в понеделник и са били заснети от очевидци, а след пускането им в интернет са стигнали и до специалистите. И въпреки че се направени проверки, констатациите са дразнещо познати - извършителят е неизвестен и е невъзможно да бъде установен.
Защо е така пред Нова тв вчера обясни Даниела Петрова от ВиК-Русе.
Проверките се правят на три места. ВиК като опиратор инспектира шахтите, т.е. точките на заустване на фирмените канализации към колектора на дружеството. От самия колектор проби вземат ВиК и РИОСВ, а от реката - Басейнова дирекция.
Успокояващото е, че досега не са констатирани вредни вещества, които заплашват живота в реката.
Не са констатирани и замърсявания в шахтите. От получаването на сигнала за нередност да извършването на проверката минава време, а през това време всичко вече е изтекло в Лома и за ВиК остава само да плати сйответната глоба като воден оператор, от чиято канализация в природата са пуснати недопустими замърсители. 
Имаме подозрения за 4-5 фирми в Западна промишлена зона, но засега нямаме доказателства, каза Даниела Петрова. А фирмите много добре знаят това и продължават да си играят на котка и мишка с институциите и търпението на гражданите.