Германският производител на отоплителни и климатични системи за автомобили „Ебершпехер“ стъпва в Русе, съобщиха вчера от Общината. Компанията ще построи свой завод за нисковолтови и високоволтови нагреватели върху терен от 80 декара в русенската индустриална зона Слатина, близо до друга германска фирма за автокомпоненти - „ВИТТЕ Аутомотив“. Предвижда се той да заработи до края на 2023 г., но за да задоволи голямото търсене производството ще стартира през януари следващата година в помещение в Русе.                  

Първоначално на работа ще бъдат назначени 150 души, като се планира през следващите години персоналът да достигне 500 служители.
Това е третият солиден германски концерн от автомобилната индустрия, който отваря завод в Русе. Пръв дойде производителят на заключващи системи „ВИТТЕ Аутомотив“, последва го специализираната в производството на кожени автомобилни салони „Бадер“.
„Ебершпехер“ е група от компании със седалище в Еслинген ам Некар, Германия, водещ разработчик на иновативни решения в изпускателната технология, автомобилната електроника и управлението на топлината за широк спектър от типове превозни средства. Независимо дали става въпрос за двигатели с вътрешно горене или хибридни двигатели, компонентите и системите на „Ебершпехер“ осигуряват по-голям комфорт, по-висока безопасност и чиста околна среда. Компанията има близо 10 хил. служители на 80 места по целия свят. През 2020 г. групата е генерирала приходи от над 4,9 милиарда евро.
За дейността в Русе ще отговаря новосъздаденото дъщерно дружество „Ебершпехер България“. Произведените тук компоненти ще се използват в електрически и plug-in хибридни модели за европейския пазар. Необходимите електронни блокове за управление също ще се произвеждат на място. 
„Спечелените нови поръчки за производство през следващите години и силно нарасналото търсене на електрически нагреватели водят до разширяването на нашите производствени мощности. Развълнувани сме, че този растеж ще бъде реализиран под формата на нов производствен завод в Русе“, обясни д-р Йорг Шерникау, главен оперативен директор на „Системи за климатичен контрол и автомобилни контроли“ в компанията.
Нашият град е бил избран заради изключително добрите транспортни връзки, точно на границата с Румъния и на по-малко от сто километра от Букурещ, както и заради квалифицираните служители подготвяни чрез местния технически университет.
„Оценявам и съм благодарен на „Ебершпехер“, че избра нашия град за изграждане на новото си производство. Русе се гордее с големите си производствени традиции в автомобилната индустрия, така че този нов завод ще се впише идеално в нашата бизнес среда. Електрическите и хибридните автомобили без съмнение са бъдещето на световната транспортна система, така че вярвам, че положителните ефекти от инвестицията ще се наблюдават едновременно както за компанията, така и за гражданите на Русе и региона“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков.