България е домакин на 15-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”, което ще се проведе от днес до 4 юни в Международния панаир - Пловдив, съобщават от Министерството на отбраната. 
Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в откриването на изложението, което се провежда под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. 
Главното внимание на изложителите ще бъде насочено към представянето на своите технологични постижения и възможности за участие в реализацията на основните проекти за модернизация на Въоръжените сили на България в областите „Въоръжение и техника“, „Комуникационно-информационни системи“, безпилотни летателни системи, системи за наблюдение и проследяване, киберзащита.
Международната специализирана изложба „Хемус 2022” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация „Хемус - 95“.
Преди откриването на „Хемус 22“ заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев ще даде пресконференция с участието на представители на Министерството на икономиката и индустрията и на организаторите. 
В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум на тема: „Приоритети на България за развитие на отбранителни способности и иновации в отбраната –  прилагане на засилено военно-техническо сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО“. 
На 2 юни ще се проведе XI международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема „Научните изследвания, технологии и иновации - основа за изграждане на нови отбранителни способности“. 
На 3 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на седем компании.