Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви днес, че всяка страна членка на Европейския съюз ще получи определено количество ваксина срещу едра шара, а Румъния е поискала първоначално 1000 дози ваксина, предаде Аджерпрес.
"Няма никакъв проблем със закупуването, защото става дума за малко количество. Има една институция на ЕС, нарича се Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), която се занимава със спешните ситуации в общественото здравеопазване. С помощта на HERA всяка страна членка ще получи определено количество ваксина, не знам дали безплатно или ще бъде покупка, но става дума за най-малко 1000 дози ваксина, колкото поискахме ние първоначално, не е сложна процедура", обясни Рафила на пресконференция днес.
Той добави, че има малко страни, които разполагат с тази ваксина, и че ще трябва да има механизъм за дистрибуцията й чрез HERA.
"Тази ваксина е в малки количества, не се използва, тъй като е за едра шарка, а едрата шарка е изкоренена болест на глобално ниво. Имаме на 30 май нова среща на ниво HERA, за да получим повече конкретни детайли, за да можем да отговорим на въпросите ви", посочи още Рафила пред журналистите.
В Румъния до момента не е установен случай на маймунска шарка, но страната обяви по-рано тази седмица, че  се подготвят превантивни мерки срещу разпространението й, включително покупка на ваксини срещу едра шарка.