"Ние имаме оскъдни ресурси, поради което се фокусирахме върху човешкия капитал и се наложихме на международната сцена като технологична сила. Израел често е наричан "нация на стартъпи" и е световен център за иновации.“ Това заяви за БТА посланикът на Израел в България Йорам Елрон в интервю по повод Деня на независимостта на Израел.
По думите му в Израел има повече високотехнологични стартиращи предприятия на глава от населението, отколкото където и да било другаде по света - около 6000, включително 30 технологични компании, оценени на над 1 милиард долара ("еднорози"). Много от тези иновации са оказали влияние върху развитието в световен мащаб, като например първото в света USB флашпамет или навигационната система Waze, посочи посланик Елрон.
Относно отношенията между двете държави той подчерта, че днес приятелството на България към Израел се изразява в твърдата ѝ подкрепа, оказвана на международни форуми, където Израел често е подложен на двойни стандарти и трябва да се сблъсква с пристрастни и частични резолюции. „България смело отстоява високия морал, като се противопоставя на такива резолюции, и е един от най-верните съюзници на Израел в Европейския съюз и извън него“, заяви израелският посланик у нас. Според него не е случайно, че България е търсена от израелските дипломати. Всъщност всички, които са имали възможността да бъдат тук, не спират да се възхищават на нейната щедра красота, изразяваща се в прекрасни пейзажи, богата история и най-приветливите добросърдечни хора, каза той.
Посланик Елрон изтъкна, че се чувства особено благословен да служи като посланик на Израел в България - „страна, с която ни свързват специални исторически връзки на приятелство“. Тези връзки са свързани до голяма степен с уникалната глава от българската история по времето на Втората световна война, а оттам - и със спасяването на всички нейни евреи по време на най-мрачните години от човешката история, посочи Йорам Елрон.
Скоро Израел отбеляза своя национален празник - Деня на независимостта. В личен план бих казал, че на този ден си припомням и каква привилегия е да служа на младата си страна като израелски дипломат, заяви посланикът. Той разказа, че в Израел Денят на независимостта се предшества от Деня на паметта на загиналите войници във войните и на жертвите на тероризма. Свързването на тези два дни е ключов елемент от националната идентичност на Израел. Висшата саможертва на нашите военнослужещи, паднали при изпълнение на служба, както и на цивилните жертви на тероризма, е цената, която Израел е трябвало да плати за своята независимост и, за съжаление, продължава да плаща за своето оцеляване, каза посланик Елрон.
Той съобщи, че в Деня на независимостта се публикуват данни относно годишните демографски показатели на Израел. Тази година с радост научихме, че населението ни е достигнало цифрата девет милиона и половина. За сравнение само преди 74 години, когато е създадена държавата Израел, броят им е бил едва осемстотин хиляди. На този специален ден правим и равносметка на нашите постижения, с които се гордеем изключително много. Превърнахме една безплодна земя в жизнена и целеустремена държава, посочи посланикът.
Йорам Елрон разказа, че в навечерието на Деня на паметта и в самия ден знамената се свалят наполовина и звучат сирени, по време на които израелците застават в мълчание, за да отдадат почит на загиналите войници и да покажат уважението си. През деня се провеждат много церемонии на военните гробища. Повечето израелци са познавали някой, който е загинал в бой или при терористична атака,  каза израелският посланик.
Когато слънцето залязва в Деня на паметта, преходът към Деня на независимостта е рязък и бърз, тъй като знамето се издига до горе. Символиката е ясна: "със смъртта си те (нашите паднали войници) ни завещаха за живеем". Празненствата започват веднага със спонтанни танци и песни. Хората носят сини и бели дрехи - цветовете на нашето знаме. Има фойерверки (на много места те бяха премахнати тази година за първи път от грижа за ветераните от войната и други хора с посттравматичен стрес) и прелитат самолети на израелските ВВС. Една от основните "национални традиции" е барбекюто в парковете, задните дворове и, общо взето, навсякъде. За щастие, днес хората все повече се замислят за опазването на околната среда и много хора избират други дейности, за да се забавляват, отбеляза той.
„Мислите ми на този ден са за капитан Ефи Хобрес. Благословена да е паметта му! Ние постъпихме в армията в една и съща година и служихме в артилерийския корпус в Северен Израел, на границата с Ливан. Ефи беше ранен в сражение по време на първата ливанска война през 1982 г. и почина от раните си. Беше само на 22 години, а целият му живот беше пред него. Така че Денят на паметта, повече от всеки друг ден в годината, ни напомня, че нашата независимост не ни е дадена на поднос, а е извоювана чрез кръв, пот и труд“,  каза посланик Елрон.
Тук, в София, имахме щастието тази година да бъдем домакини на един от най-изтъкнатите израелски майстор-готвачи, шеф Коби Мизрачи, който изуми всички с изисканите си ястия, представящи еволюцията на израелската кухня от създаването на Израел през 1948 г., разказа още той. Освен това 134 училище "Димчо Дебелянов" ни оказа честта да  организира прекрасно, вълнуващо събитие по този повод. То накара нас, израелските дипломати, да се почувстваме като във втори дом, отбеляза посланикът.