Изпълнители на обществени поръчки натискат Общината за индексация на цените заради нарасналите в пъти цени на строителните материали, съобщи кметът Пенчо Милков. Някои от тях искат увеличение на сумите с 33%. Стига се и до отказ от извършване на дейности, защото вече не могат да си позволят да купуват материалите.
С 400% е нараснала цената на желязото през последните няколко месеца и това не е единствената суровина, чиято цена се вдига главоломно. Затова според Милков изпълнителите на строителните обекти в общината имат пълно право да поискат индексация.
 През миналата седмица Министерският съвет изпрати към общините в страната проект на формула за индексация на цените. Тя предвижда увеличение на сумите с 15% към момента. Промените трябва да се отразят в Закона за обществените поръчки и след приемането им ще направим необходимото, за да гарантираме строителството на ключови за всички русенци обекти, обясни процедурата кметът на Русе.
 Във време на непрекъснати кризи - първо пандемия, после бежанска вълна от войната, а сега и икономическата криза, основната ми цел е русенци да не изпитват сътресенията, а услугите на местната власт в полза на хората да останат непрекъснати, заяви Милков.