Внезапно и без видима причина размахана кадрова метла помете ръководството на „Свободна зона-Русе“ ЕАД, което управлява едва половин година, и то след спечелен на 19 ноември м.г. конкурс. Смяната не бе оповестена по никакъв начин, решението стана известно от качените в Търговския регистър документи. Решението на Министерството на икономиката идва на фона на течащи преговори на Свободна зона с нов чуждестранен инвеститор за наемане на над 1000 кв. м площ, който като следваща стъпка планира наемане на работници и служители от Русе. Това е първият проявен интерес към зоната от 4 години насам.
Недоразумението се подсилва от факта, че през първото тримесечие на годината дружеството отчита 166 000 лева счетоводна печалба. Въпреки неблагоприятната ситуация заради войната на Русия срещу Украйна, повишаващите се цени на стоките и енергийните източници и неовладяната инфлация прогнозите са годишната печалба да надхвърли 670 000 лева - доста над заложеното в актуалната бизнес програма.
Но най-голямото недоумение будят имената, които ще управляват Свободна зона. За привличане на инвестиции в Русе ще се грижат близки до Корнелия Нинова и подкрепящи безрезервно политиката й като лидер на БСП.
Най-известен от новите шефове е Таско Ерменков. Наближаващият 67 години бивш депутат в три парламента /от 2013 до 2021 година/ минава за един от силните енергийни експерти на БСП.
Добре познат в Русе е другият бивш депутат в новия борд - ексдепутатът Георги Стоилов, който преди влизането в парламента, където попадна с помощта на феномена 10/10, беше познат като експерт в земеделието. По-късно името му нашумя след ареста по тежки обвинения на брат му Илия Стоилов, собственик на заведенията „Монарх“. След приключването на мандата му през 2021 година и неуспешен опит за ново влизане в Народното събрание, Стоилов стана директор на дирекция „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“ в Община Русе. Очаква се пак да е директор, но вече на Свободна зона.
Третото ново попълнение е друг неуспял кандидат за депутат, но от София - Станислав Младенов, председател на районния съвет на БСП в столичния район Връбница.
„Бях доста изненадана, след като установих, че в Търговския регистър е подадено заявление за промяна на обстоятелствата, т.е. взето е решение от принципала на дружеството за смяна на борда на зоната. Това решение е взето на 17 май 2022 г., за което моят борд със сигурност не е уведомен. Което е още по-интересно, че по друга точка от този протокол от заседанието получих препис-извлечение, с което те ме уведомяват по други вътрешни дела. Но за тази смяна аз все още официално не съм уведомена“, коментира вчера изп.директор на Свободна зона-Русе Магдалена Иванова.
Според решението за смяната, качено в Търговския регистър, основанието е неизпълнение на бизнес програмата. В същото време вече пет месеца бизнес програмата на Магдалена Иванова не е парафирана от Министерството на икономиката.
„Ние унаследихме бизнес програмата на предходния изпълнителен директор, която е за три години и с която ние очевидно не сме съгласни. В декември месец подадох към принципала новата бизнес програма на моя борд, която до ден-днешен не е одобрена. Така че аз не знам на кое основание реално ме освобождават. А тук е мястото да посоча, че в крайна сметка и бизнес програмата на предходния изпълнителен директор, и тази, която моят борд е одобрил, са напълно преизпълнени. Най-интересното е, че отчитането на изпълнението на показателите на бизнес програма става законово в края на юни 2022 г., след като бъде заверен и годишният финансов отчет на дружеството. Така че аз не виждам как принципалът е стигнал до извода, че ние не сме я изпълнили“, каза Магдалена Иванова.
„Аз просто нямам обяснение какво се случва. Лошото е, че от това, което чета, аз като вътрешен одитор съм потресена как се погазват законите. Законът за публичните предприятия изрично посочва, че за да се определи мандат на конкретни хора, това трябва да се случи след провеждането на конкурс. А тук чета в протокола за назначаване на новия борд, че те определят мандат на членовете на съвета на директорите от 5 години, считано от датата на вписването им в Търговския регистър. За мен тези политически партийни назначения няма да донесат до нищо добро за развитието на Зоната. Съобразно закона има критерии, на които трябва да отговарят органите на управление, изисква се конкретен опит. За мен лицето, което е подготвено да приеме моя пост, не притежава необходимата квалификация“, каза още изп.директор Магдалена Иванова.
Тя ще си търси правата, като първо ще подаде искова молба за спиране на вписването, тъй като по думите й причините за отстраняването на борда са напълно незаконни и неоснователни.
„За огромно съжаление това се превърна в масова практика. През март беше сменен бордът и на Националната компания „Индустриални зони“, където новите членове също са без конкурс, но с мандат от пет години, което е недопустимо съгласно законовите разпоредби. Със справка от Търговския регистър можете да установите, че много от дружествата, чийто собственик и и принципал е Министерство на икономиката, към момента подлежат на смяна на своите бордове“, обобщи Магдалена Иванова.
До редакционното приключване на броя официално прессъобщение от министерството на Корнелия Нинова за смяната на борда на „Свободна зона-Русе“ не беше получено.