Полицейски патрули от Чехия ще бъдат командировани в две морски общини в Бургаска област през летния туристически сезон. Това стана известно след среща на областния управител на Бургас Стойко Танков с посланика на Чешката република Лукаш Кауцки. Срещата се проведе в сградата на Областната управа.
От 2013 г. такива екипи са патрулирали само в Приморско, но за първа година чешки полицейски патрул ще има и в Несебър. 
Плановете са това лято посолството на Чешката република да открие в Бургас консулски център, който ще предоставя услуги на чешки и словашки туристи. Консулският отдел ще бъде разкрит на 1 юли и ще работи до 30 август, каза областният управител Стойко Танков.
Очаква се 300 процента ръст на чешки туристи в сравнение с предходни години по морските курорти, заяви Лукаш Кауцки. Посланикът подчерта добрите взаимоотношения между Областна дирекция на МВР-Бургас и чешката полиция, като ги определи като "изключително позитивен натрупан опит". 
Областният управител Стойко Танков информира за антикризисните мерки, взети от правителството предвид военната криза в Украйна за подпомагане на населението и бизнеса, както и за мащабните проекти, които се очаква да се реализират в Бургаска област чрез Плана за възстановяване и развитие.