Литературният суперагент Морт Янклоу, чиито клиенти са били Роналд Рейгън и Барбара Уолтърс, почина на 91-годишна възраст, съобщава Асошиейтед прес.
Морт Янклоу е един от най-колоритните корпоративни адвокати, който превръща литературните агенти в завладяващи супер герои. Бил е консултант на влиятелни издатели, писатели, политици и лидери, от Роналд Рейгън и Ал Гор до писателите Дейвид Маккълоу и Барбара Уолтърс. 
Янклоу почина в сряда от сърдечна недостатъчност в дома си във Уотър Мил, Ню Йорк, само дни преди да навърши 92 години.
„Морт беше като фар на позитивност и надежда в един несигурен свят“, каза Лин Несбит, с която Янклоу създава . „Излъчваше оптимизъм и в резултат клиентите, семейството и приятелите му винаги се учеха и опираха на опита му.“
Янклоу е сред първите от т.нар. „суперагенти“. Превръща се в такъв напълно случайно, като помага в създаването и издаването на книгата на своя стар приятел – авторът на речи и колумнист Уилям Сафайър. Бързо овладява новата си професия и се превръща в хитов автор, джентълмен с адвокатски опит, наясно с маркетинга и дребния шрифт, който знае как да бъдат продавани истории за милиони долари.
„Морт въведе издателите в космическата ера“, казва изпълнителният директор на „Саймън и Шустър“( Simon & Schuster) Джони Евън пред списание „Ню Йорк“ през 1987 г.
Янклоу бил толкова енергичен, че можел да диктува десетки писма на ден, да печели на тенис корта и в заседателната зала, вихър от впечатляващ интелект. Никога не се страхувал да изтъква собствените си постижения. Той обичал да припомня, че някои от договорите, които е сключил, са на стойност повече от 25 милиона долара.
Той  еднакво добре комуникирал както с либералите (Гор, Майкъл Мур), така и с консерваторите (Рейгън), с автори като Сидни Шелдън и Даниел Стийл, но и с журналистите Тед Копел и Даниъл Шор. Неговото влияние става изключително могъщо в края на 1988 г., когато той и Лин Несбит обявяват основаването на литературната агенция „Янклоу и Несбит“ (Janklow & Nesbit Associates). Несбит успява да привлече автори като Том Улф и Робърт Каро.
Янклоу е членувал в множество консултативни съвети, сред които тези на Музей на изкуството „Метрополитън“, Нюйоркската обществена библиотека и фондация Соломон Р. Гугенхайм.  Бил е член и на авторитетната неправителствена организация Съвет по външни отношения повече от четири десетилетия.