Инфлацията безспорно помпа цените на жилищата, но по-голямата част от продавачите ги оферират на пазара с огромни надценки, които могат да прехвърлят и с 50% реалната им стойност. Това показват данните на платформата Оцениме.бг. За разлика от множеството сайтове за недвижими имоти тя придружава всички оферти със собствена оценка за справедливата им цена.          

Като твърди, че за целта използва сравнения с реални сделки за подобни апартаменти в същия квартал, подадени й от партньорски агенции за имоти. Освен оценка за реалната пазарна стойност на жилището се оценява и районът на жилището откъм показатели като наличие на паркоместа, училища и паркове, комуникации и търговски обекти в близост.
Дори бърз преглед на офертите установява големи разминавания между желаната от продавача сума и реалната оценка на имота. Най-фрапиращият пример е за двустаен в центъра на Русе пуснат за продажба за 93 900 евро, чиято оценка според Оцениме.бг е едва 55 872 евро. Разлики от 10 хил. евро и повече не са толкова редки, макар в повечето случаи не надхвърлят 10-15%. Срещат се и обратни случаи, в които исканите пари са по-малко от оценката на експертите. 
Според данните на платформата средната цена за реалните сделки в Русе е 850 евро на квадратен метър. Средният наем е сравнително нисък, което прави жилищата в нашия град не толкова добра инвестиция, тъй като се изплаща за доста дългия срок от 27 години. 
Разбира се, истинската оценка я дава пазарът, а тази на Оцениме.бг, колкото и да е обективна, се прави въз основа на наличната досега информация от приключили вече стари сделки, така че може да служи само за груб ориентир. Ситуацията на имотния пазар е много динамична, както всъщност и на всеки пазар през тази година. Колкото и да не ни се иска, някои цени се променят много бързо. И май почти никога в посока надолу.