Децата и учениците от подготвителна група до шести клас на ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ направиха вчера своята първа „Разходка в Операта“.
Любезните домакини им позволиха да надникнат в гримьорните, да се разходят зад кулисите, да разгледат костюмите и дори да излязат на сцената. 
Разходката в Операта продължи с образователен концерт, в който флейта, кларинет, и виолончело „чуруликаха“ като птици, „ръмжаха“ като животни, а пиано им акомпанираше, когато изпълняваха любими музикални композиции. Звучаха и неочаквано красиви оперни арии, имаше и класически танци... 
Петокласникът Робин Деков се престраши да демонстрира уменията си с клавишните инструменти и изсвири първа и втора част от сонатината на Клементи.
Любопитството на шестокласниците провокира Арлина До да направи импровизирано интервю с директора на операта. В интервюто г-н Бейков сподели моменти от своя творчески път, от увлечението си по таланта на големия оперен певец Борис Христов. Сподели, че за 15-годишната си работа в Държавна опера-Русе е опознал целия работен процес и се е научил да цени работата на всички служители, а успехът на един оперен спектакъл не зависи само от певците, музикантите и балетистите, а и от шивачите, дърводелците, гримьорите, гардеробиерите и пр. И въпреки че директорският пост не дава възможност за много участия на сцена, г-н Бейков е приел за своя мисия образователните концерти, които операта в Русе поднови. Това дава възможност на учениците да се докоснат до оперното изкуство, а институцията - да привлече млада публика в салоните.
Образователната мисия, в която активно участие има и Преслав Петков - музикант в Държавна опера-Русе и наш колега в ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, проектът „Разходка в Операта“ въведе малките леонардовци в един изцяло нов и много красив свят, погали сетивата им и отвори душите им за силата на изкуството.