Общо 31 автори изпратиха творби за участие в първото издание на Националния конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“. Творческата надпревара се организира от Община Разград, съвместно със Съюза на българските писатели, съобщиха от общинската администрация.
Журито вече се запознава с творбите и предстои да вземе решение коя пиеса заслужава приза на името на именития български драматург. 
Предвижда се церемонията по награждаването на победителя в конкурса да е част от фестивала „Белите нощи на Разград“, който ще се състои на 23 и 24 юни. Победителят ще бъде уведомен и поканен за награждаването от организаторите на проявата. 
От общината припомнят, че инициативата за провеждането на конкурса „Антон Страшимиров“ възникна при среща между кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев с председателя на творческия съюз Боян Ангелов. Идеята бе скрепена по-късно с подписване на Споразумение между Община Разград и Съюза на българските писатели за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.
Първото издание на Националния конкурс е посветено на 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров, която се отбелязва през 2022 г.
Житейският път на изтъкнатия български писател и драматург Антон Страшимиров е свързан с Разград. Той е живял в града и е учил в Разградската гимназия, където неговият по-голям брат е бил учител. Като специален жест на уважение към живота и делото му, през 60-те години на миналия век местният професионален драматичен театър приема за свой патрон големия български писател и драматург.